Digital nomad

Werk vanuit je Ventje

en reis de wereld rond.

Zo word je een digital nomad

In de ochtend even een paar uurtjes werken in je camper, en ’s middags lig je op je surfplank in het water. Het lijkt een onbereikbare droom, maar in principe kan iedereen een digital nomad worden. Hoe? We vroegen het aan Carlijn, parttime digital nomad in haar camper.

Digital Nomad

Carlijn (31) uit Utrecht is in de zomer vaak maandenlang onderweg met haar camper. Reizen en werken, als een echte digital nomad. Al heeft ze zelf een beetje een hekel aan dat woord. “Er hangt zo’n hip stigma om het woord digital nomad. Eigenlijk werk ik gewoon als ZZP’er, maar dan onderweg.”

Digitaal of analoog?

Is dat niet precies wat een digital nomad doet? “Ja, alleen hoeft je werk natuurlijk niet persé digitaal te zijn. Je kan onderweg ook dansles of yogales geven, dat kan natuurlijk heel analoog in een zaaltje.” Maar dat is niet wat Carlijn zelf doet. “Eigenlijk voldoe ik precies aan de digital nomad standaard, want ik schrijf voor Nederlandse opdrachtgevers. En die stukken verstuur ik niet met de post”, lacht ze.

“Ik werk als freelance journalist. Ik kan mijn tijd vrij indelen en schrijven kan overal, waardoor ik in de zomer het werken en reizen kan combineren. Ik reis met mijn Volkswagenbus door Europa en werk dan vaak in de ochtend. In de middag ga ik wandelen in de bergen, surfen of lekker chillen. Ligt eraan waar ik ben natuurlijk. Die vrijheid is heerlijk.” Dat klinkt niet verkeerd, maar hoe werkt het in de praktijk?.

Internet

Een cruciaal punt om te kunnen werken als digital nomad is de online bereikbaarheid. “Het heeft even geduurd voordat ik doorhad hoe ik het beste online kon zijn. Ik maak meestal een hotspot aan op mijn telefoon, maar ik had geen goede bundel. Dan reed ik de grens over en had ik meteen geen internet meer. Ik ben overgestapt naar een wat duurdere bundel van KPN. Zij hebben een goede dekkingsgraad in Europa en stellen geen grenzen aan wat je mag verbruiken in het buitenland.” Als ze dan toch een keer geen bereik heeft? “Dan gooi ik mijn digital nomad principes even overboord en zoek ik een openbare bibliotheek in de buurt op”, grinnikt Carlijn. “Daarnaast kan ik mijn laptop niet opladen in de camper, dat trekt mijn accu niet. Ik zie dat Ventje veel stopcontacten heeft en dat er een goede accu inzit, dat is wel handig voor een digital nomad.”

Voor iedereen?

Kan iedereen een digital nomad worden? “Ja”, zegt Carlijn. “Dat denk ik wel. Het hangt natuurlijk wel van je situatie af. Als je twee schoolgaande kinderen hebt, kun je moeilijker een half jaar als digital nomad werken. En als je in een fabriek werkt, kan je dat werk niet meenemen onderweg. Maar als je het echt wil, moet je kijken wat mogelijk is voor jou. Kan je je werk veranderen naar iets wat niet locatiegebonden is? En kan je een beetje tegen de financiële onzekerheid? Daarbij hoeft je werk dus niet perse digitaal te zijn. Klusjesmannen zijn overal ter wereld nodig.”

Kosten

Daarmee komen we aan bij een heikel onderwerp. Hoe zit het met alle kosten? “Als je echt maandenlang als digital nomad onderweg wil zijn, dan moet je het slim aanpakken. Ik verhuur mijn huis onder, die kosten heb ik dan al niet meer. Ik zorg dat mijn camper in orde is voordat ik wegga, want er is niets duurder dan onderweg met een kapotte camper stil te staan. Erg vervelend, ik spreek uit ervaring”, lacht ze.

“Daar staat tegenover dat je weinig kosten maakt. Je betaalt alleen je brandstof, je verzekeringen, je eten en een enkele keer een camping. De vrijheid is onbetaalbaar en je hebt vaak het mooiste uitzicht tijdens je werk!” 
Werk ook onderweg in je Ventje als mobiel kantoor.

Ik heb ervoor gekozen om mijn Ventje zowel zakelijk als privé te rijden. Zo gebruik ik het Ventje doordeweeks voor mijn ontwerpbureau en kan ik makkelijk weekendjes weg om tot rust te komen. Praktisch en ook nog eens voordelig!

Frank Westland

Industrieel ontwerper

Flexibele indeling

Voor ieder moment een andere opstelling.

Lees meer >