Duurzaam kamperen

We willen van deze wereld blijven genieten.

Tips om duurzaam te kamperen

Er is niks beters dan kamperen in de wilde natuur met je Ventje camper. Je komt compleet tot rust in het groen van een bos of genietend van prachtige uitzichten in de bergen. En we willen het liefst nog heel lang blijven genieten van de natuur. Daarom draagt Ventje zijn steentje bij en laten we jou zo duurzaam mogelijk kamperen. Laat jij dan de natuur zo schoon mogelijk achter? We geven je wat tips om duurzaam te kamperen.

Wat doet Ventje:

FSC hout

We gebruiken voor het interieur van Ventje alleen hout dat is gekeurd door het Forest Stewardship Council (FSC). Dit is een internationaal bedrijf dat zich bezighoudt met verantwoord en duurzaam bosbeheer. Door het gebruik van dit gekeurde hout zijn we er zeker van dat er verantwoordelijk is omgegaan met de bossen waar het hout vandaan komt. De meerprijs voor dit hout nemen we graag voor lief als dit betekent dat er geen kaalkap heeft plaatsgevonden en geen dieren en mensen uit hun leefgebied verdreven zijn.

Zonnepanelen

Je kan ervoor kiezen om zonnepanelen op je Ventje te laten plaatsen. Dan ben je altijd voorzien van groene energie. De zon is een onuitputtelijke bron van energie, en door zonnepanelen te gebruiken stoot je geen CO² uit. Dat bespaart per jaar 60 kilogram CO² per M² zonnepaneel, lekker duurzaam kamperen dus! (Natuurlijk komt er met de productie van een zonnepaneel wel wat CO² vrij, maar dat maak je met het gebruik van het paneel na twee of drie jaar weer goed).

Zuinig met water

Doordat we een vuilwatertank plaatsen in elk Ventje, komt er geen vuil water in de natuur terecht. Zelfs biologisch afbreekbare zeep wordt niet volledig afgebroken in de natuur. Wil je jezelf of je kleren wassen? Neem het afvalwater dan altijd mee terug in afvalwater-tank. Lukt dat een keer niet? Gebruik dan zo min mogelijk van de (100% afbreekbare) zeep, graaf een putje minstens 60 meter bij natuurlijk water vandaan en stort het daarin.

Uitstoot compenseren

Voor ieder Ventje dat wij maken planten we nieuwe bomen, eentje hier in Nederland en eentje in het buitenland. Zo compenseren wij vast voor de toekomstige uitstoot van het Ventje, zodat jij fijn en duurzaam kan kamperen.

Afval

Laat nergens sporen achter van je verblijf (behalve misschien je bandensporen). Neem dus al je afval mee. Zie je dat er op een camperplaats veel afval ligt van andere, minder duurzame kampeerders? Misschien heeft jouw vuilniszak nog wel een gaatje over om wat in te stoppen. Win je meteen wat karmapunten.

Lokale producten

Koop niet alleen de lokale Lidl leeg, maar ga ook eens naar een markt in dorp of stad. Vaak zijn er lekkere lokaal geproduceerde producten te vinden en groente en fruit is er vaak goedkoper en niet met plastic omwikkeld. Sla ook de lokale bakkers en winkels niet over, dan stimuleer je de lokale economie ook nog een beetje.

Herbruikbare zakjes en potten

Als je dan toch zo goed bezig bent, neem dan meteen je eigen herbruikbare stoffen zakjes en tassen mee tijdens het boodschappen halen. Laat er altijd wat in het Ventje liggen, dan kan je ze ook niet vergeten mee te nemen. In sommige landen is het mogelijk om pasta en rijst los te kopen, dus een paar voorraadpotten meenemen is ook een handige tip om duurzaam te kamperen. Plastic is niet altijd te vermijden, maar op deze manier dring je toch het gebruik ervan terug. Wegwerpartikelen als vochtige schoonmaakdoekjes kun je ook beter achterwege laten. Kies dan voor een uitwasbaar vaatdoekje.

Verzorgingsproducten

We hadden het er net al even over. Gebruik vooral 100% biologisch afbreekbare (afwas)zepen en wasmiddelen. Buitensportzaken hebben erg geconcentreerde afbreekbare zepen te koop, waarvan je maar een klein beetje hoeft te gebruiken. Shampoo in solide vorm is meestal gemaakt van plantaardige ingrediënten, kan je lang gebruiken en neemt nauwelijks ruimte in. Alleen maar voordelen. Ook van allerlei andere verzorgingsproducten als tandpasta of makeup-remover is een milieuvriendelijke variant te vinden.

Onderweg

Duurzaam kamperen begint al tijdens het rijden. Rijd wat kalmer als de motor van Ventje nog koud is. Een warme motor verbruikt namelijk de helft van een koude motor. Zorg er daarnaast voor dat je geen onnodige ballast meeneemt. Hoe meer gewicht, hoe meer brandstof je verbruikt. Probeer bijvoorbeeld voordat je een lange afstand gaat afleggen je afvalwater te lozen en je afval weg te gooien.

“Met een lang bed van 195 cm kan iedereen languit liggen. De kussens zijn gemaakt van een prettige, wasbare stof. De verduisterende, geheel afsluitende gordijnen zorgen voor ultieme rust. Frisse lucht is slim geregeld via ons unieke ventilatiesysteem.”

Frank Westland

Industrieel ontwerper

Keuken voorproefje

Lekker koken met veel ruimte.

Lees meer >

Dagelijkse auto

De enige auto die je nodig hebt!

Lees meer >