Red Dot Design Award.

Dé internationale design prijs voor productontwerp.

“Ventje biedt vele gebruiksmogelijkheden in de kleinst mogelijke ruimte en creëert daarmee een unieke gebruikerservaring.”

Red Dot Jury

Bekijk het artikel

Red Dot Design Award – Jury Rapport
Ventje is een kleine camper met een innovatief interieurconcept. De keuken is geïntegreerd in de kofferdeur zodat het fornuis, de koelkast en de afvalbak zowel van binnen als van buiten toegankelijk zijn. De lades zijn eveneens van beide zijden toegankelijk. Door het innovatieve systeem en de stabiele rugkussens is de zitopstelling flexibel in te stellen en te veranderen om als eetkamer, loungebank of bed te dienen. In combinatie met de bijbehorende frames veranderen de kussens bovendien in campingstoelen.

Wat maakt camperbus “Ventje” bijzonder?
Ventje is een uitbreidingssysteem voor Volkswagen-transporters, dat een snelle en eenvoudige ombouw naar camper mogelijk maakt. Met dit product hebben de fabrikanten en de ontwerpers flink uitgepakt, omdat het mensen in staat stelt maximaal gebruik te maken van een potentieel reeds beschikbaar of relatief goedkoop te kopen voertuig. De inspanning-batenverhouding van deze oplossing is uitstekend. Het is in de basis heel eenvoudig, modulair en logisch, met verrassende details, en het is slim en praktisch.

Ventje is een voorbeeld van wat goed design kenmerkt. Wat maakt het zo?
De vakkennis van de ontwerpers is duidelijk aanwezig. De oplossing biedt een veelheid aan onverwachte, goede en gevarieerde antwoorden op de vraagstukken die zich voordoen bij het gebruik van een camper. Ventje behoudt niettemin de charme van een product dat in een laag volume wordt gemaakt, maar is een voorbeeld van de manier waarop professionele ontwerpcapaciteiten en creativiteit uitstekende en verrassende oplossingen kunnen ontwikkelen en deze kunnen omzetten in een samenhangend bedrijfsmodel, zelfs in een sterk geïndustrialiseerde wereld. Het laat zien welk potentieel industrieel ontwerpen heeft.

~ Prof. Lutz Fügener