VW T1 – T6.1

Volkswagen Transporters door de jaren heen.

Volkswagen Transporter kopen?

Wat zijn de verschillen?

Volkswagen heeft een hele lijn aan Transporters op de markt gezet in de loop van de tijd. En met succes, want deze wagens rijden al tijden op de weg, en de eerste modellen komen we nog steeds tegen. Deze bussen worden nog steeds omgebouwd tot camperbussen, zowel origineel door Westfalia als door hobbyisten en professionals zoals wij.
Maar wat zijn nu precies de verschillen tussen al deze modellen?

Volkswagen T1 en T2

Iedereen herkent de iconische T1 en T2 Transporters. Deze typen worden graag omgebouwd tot campers, en zijn erg populair bij de liefhebbers. Het eerste model werd al geproduceerd vanaf 1950. De motoren van deze Volkswagen type 1 bleken heel betrouwbaar en gaan met gemak 250.000 km mee. De T2 wordt ook wel de panoramabus genoemd. De voorruit van de bus wordt niet meer gespleten in twee delen waardoor de middenspijl van de T1 overbodig werd. Het vermogen van deze bussen werd verbeterd naar een 1.6 Liter. Dit model kon in een speciale uitvoering ook als camper geleverd worden, wat volgens ons een uitstekende keuze is om de VW Transporter voor te gebruiken!

Volkswagen T3

De T3 is compleet veranderd ten opzichte van de T2, zowel het uiterlijk als de techniek. Vanaf 1980 werd er gebruik gemaakt van watergekoelde dieselmotoren en vanaf 1983 watergekoelde benzinemotoren. Doordat de motoren watergekoeld zijn, kan je langere afstanden rijden met deze bus. Dit is namelijk niet aan te raden in een T1 of T2! Deze motoren lagen nog steeds achterin de bus.

Volkswagen T4

Vanaf de T4 werden weer flinke veranderingen doorgevoerd. De motor werd voorin geplaatst. Hierdoor zit de bestuurder niet meer boven de as tijdens het rijden. Hierdoor stuurt de T4 zoals we tegenwoordig gewend zijn. Het vermogen van de T4 is door de 5-cilinder motor een heel stuk omhoog gegaan. De dieselmotoren gaan ook tot wel 500.000 km mee! Voor de T4 werden de ‘luxe’ opties als stuurbekrachtiging, schijfremmen, ABS, cruise control en airco uit de standaard uitrusting gehaald. Let hier dus ook op bij de aanschaf van een T4 bus.

Volkswagen T5

Vanaf 2003 werd de T5 in productie genomen. Vanaf de T5 is de Volkswagen bus een stuk groter geworden, zonder qua uiterlijk ver van de T4 af te wijken. Het interieur is weer geupdate, met aluminium elementen. Uiteraard is er technisch ook weer een slag gemaakt. ABS zit er weer standaard op, samen met andere control technieken zoals tractie controle.

Volkswagen T6

De T6 is natuurlijk de meest moderne versie van dit rijtje Volkswagen bussen. Daarmee is de T6 standaard heel comfortabel uitgerust. Bijzondere snufjes zoals vermoeidheidsherkenning en grootlicht assistent maken dit een extreem veilige auto. En dat terwijl hij ook nog eens, samen met de Vito, de meest zuinige bus op de markt is van deze klasse. T5 en T6 bestelbussen worden door ons omgebouwd tot campers.

Volkswagen T6.1

Binnenkort komt ook een elektrisch aangedreven van de T6 in de collectie. Met een verwachtte actieradius van 480 kilometer kom je een heel eind met deze campers. En het enorme koppel van de elektrische aandrijving schiet je vooruit bij de stoplichten. We hopen dat deze versie snel wordt ontwikkeld, want we gaan hier graag mee aan de slag!

Conclusie

De Volkswagen campers type T1 tot en met T4 gebruiken wij niet meer voor onze inbouw. Alhoewel het prachtige busjes voor het oog zijn, zijn deze busjes door hun leeftijd een stuk onbetrouwbaarder. En dat terwijl de prijs aan de hoge kant ligt. Doordat deze busjes ouder zijn, is de uitvoering niet luxe uitgerust. Met de Volkswagen busjes vanaf T5 kunnen nog vele kilometers gereden worden.

Comfortabel reizen

Aan ruimte geen gebrek!

Lees meer >

Dagelijkse auto

De enige auto die je nodig hebt!

Lees meer >